tisdag 16 augusti 2011

Mousser

Apelsinmousse
3dl grädde
3msk socker
4 msk koncentrerad apelsinjuice
2st äggvitor

Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa grädden till hälften (mjuk), blanda i socker och juice.
Fortsätt vispa grädden hård.
Vänd försiktigt ner äggvitan i grädden.
Låt stå i kylen ca 2 timmar.




Hallonmousse                      Räcker till två lager i en tårta
500g hallon
3tsk pressad citron
5 blad gelatin
1 st äggvita
1dl socker
1½ dl vispgrädde

Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten.
Mosa bären och passera genom en sikt för att få en slät mousse. Vill man ha bitar i så hoppa man över detta.
Ha i 2 tsk citronsaft
Vispa äggvita, socker och 1tsk citronsaft till en riktig fluffig smet.
Vispa grädden inte allt för hårt.
Ta upp gelatinet och smält försiktigt i en kastrull tills det lösts upp helt.
Rör ner gelatinet i bärpurén.
Rör ner purén i äggviteblandningen och blanda till en slät smet.
Blanda till sist ner grädden i stora luftiga tag.
Nu ska moussen stå i två timmar i kylen tills den har stelnat innan man kan fylla en tårta.



Jordgubbsmousse                  Räcker till två lager i en tårta

Byt ut hallonen i föregående recept till 500 g jordgubbar. Gör precis likadant som i hallonreceptet.



Nougatmousse                     Räcker till ett lager i en tårta
3dl vispgrädde
150g dubbelnougat

Klipp eller skär ner nougaten i mindre bitar. Hetta upp vispgrädden i en kastrull. Det får absolut inte koka.
Lägg i bitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen. Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.

Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt.
Jag brukar göra mousse som måste bli kall kvällen innan, för att vara säker på att den är kall när jag ska vispa den.



Persikomousse
ca 500g konserverade persikor
3dl grädde
3msk socker
1½tsk vaniljsocker
2tsk gelatinpulver/4 blad gelatin (Kan dock vara idé att ta något halvt blad till för det blev liiite löst).
(orange färg)

Vispa grädden med socker och vaniljsocker.
Mixa persikorna till en slät gegga. Smält gelatinet med 2 till 3 tsk av persikogeggan.
Häll tillbaka den del med gelatin.
Häll i hela geggan i grädden tillsammans med så mycket färg du vill ha och rör ihop moussen.
Blir ganska söt, man kan säkert minska en del på sockret och /eller vaniljsockret om man inte vill ha den fullt så söt.



Svartvinbärsmousse
2 tsk gelatinpulver eller två blad gelatin
3 dl svarta vinbär
1½ dl strösocker
½ msk vaniljsocker
3 dl grädde

Lös upp gelatinpulvret och smält det i vattenbad eller i mikron.
Häll vinbären och strösockret i en kastrull. Koka samman i ca 10 min.
Mixa sedan till en slät massa.
Rör ner gelatin och vaniljsocker i den varma blandningen. Låt svalna.
Vispa grädden lätt och vänd ner den i vinbärsblandningen.
Ställ i kylen i minst två timmar tills den stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar