torsdag 17 november 2011

Lussekatter

Årets första lussebak har gått av stapeln. Åh, så kul det var! Har verkligen längtat.

Tjejerna har gått loss med pepparkaksformarna



Lussekatter med kesella
ca 35st
50g jäst
100g smör
5dl mjölk
250g kesella lätt
2 påsar saffran (1g)
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 del mjöl

Garnering:
russin

Pensling:
1 ägg

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar